32

Museum in Almería

Archaelogical Museum in Almería

Almería

1998-2004

The urban context of the new Museum, surrounded by high-rise housing and lacking public spaces, determined its compact character. The entrance is located in the new plaza, key part of the proposal, slightly elevated above the level of the nearby streets. In this way the palm garden becomes a public space for the city as well as an outdoor lobby for the Museum. The building, seen from the outside, is compact and opaque towards the city, made out of natural marble stone pieces from Almeria quarries. Inside, a series of different exhibition rooms displayed in three levels are connected by a large void, which orientates the visitor and links the spaces for the permanent collection and the several activities being held. Only in some places these walls open up as viewpoints towards the city, whereas light is provided by means of skylights on the ceilings. A filter for direct light is constructed with a varnished wooden grid suspended over the exhibition rooms.

Built | 1st prize in national competition | 6.284 m2
Carretera de Ronda 91
Almería
Spain
Awards:
Mention in PAD Award 2004
ARCO award 2004
Finalist FAD 2005
Finalist in Spain Architecture Award 2005
Finalist in Premio de Arquitectura de Andalucía 2009
Architects: Ángela García de Paredes. Ignacio G. Pedrosa
Client: Ministry of Education, Culture and Sports
Management: Ministry of Education, Culture and Sports
Collaborators: Silvia Colmenares. Manuel G. de Paredes. Eva M. Neila. Danko Linder
Consultants: GEASYT S.A. Mechanical engineers. GOGAITE S.L. Structural engineers
Technical control: Luis Calvo
Contractor: Barroso Nava S.A.
Photographs: Luis Asín. Roland Halbe

<       >

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!